Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Grote Engelwortel

13.05.2017   Grote Engelwortel

Na de wolkbreuk van gisteren zag de tuin er weer fris uit. Vandaag hebben we met de tuingroep weer het nodige wiedwerk verricht. De tuin ligt er weer prima bij. De Grote Engelwortel (Angelica archangelica) begint te bloeien. Deze plant behoort tot een van de meest toegepaste kruiden.

Aardsengel De Naam Angelica is Latijn voor 'Engel' en archangelica betekent 'Aardsengel'. Tijdens de pestepidemie in de Middeleeuwen kreeg een monnik een visioen waarin hij van de (aards)engel Rafaël deze plant aangereikt kreeg die zou helpen tegen de pest. Of het ook daad­werkelijk echt hielp vertelt het verhaal helaas niet. Wellicht dacht men destijds dat de geur van de Engelwortel de pest kon verdrijven. De hele plant, van wortel tot zaad, heeft namelijk een bijzondere aromatische geur.

De etherische oliën uit de wortels en de zaden bevatten cumarine­verbin­dingen die zorgen voor de typerende hooigeur. Alle delen van de plant zijn op enigerlei wijze bruikbaar. De wortels leveren een harsachtige gom, die bij het maken van parfum gebruikt wordt en toegepast wordt in allerhande likeuren zoals Vermout, Chartreuse, Bénédictine en Absint. De zaden worden gebruikt om jenever op smaak brengen en de gedroogde bladeren worden verwerkt in maagbitters.

Delicatesse In de Scandinavische landen wordt de Engelwortel nog steeds zeer gewaardeerd. In Lapland beschouwt men de stengels als een delicatesse en in IJsland worden zowel de wortels als de stengels rauw gegeten met boter. In Finland eet men de stengels graag geroosterd en drinkt men een gezonde, stimulerende thee getrokken van gedroogde of verse bladeren. De stengels en bladstelen worden om hun zoete, geurige smaak gekonfijt.

Geneeskrachtige eigenschappen Engelwortel is van oudsher echter ook beroemd om zijn geneeskrachtige eigenschappen. In de volksgeneeskunde werd de gedroogde wortel gebruikt tegen diverse kwalen van het spijsverteringskanaal. Bij chronische maag-, darm- en galstoornissen, bij winderigheid, als krampstillend middel voor de darmen en bij maag- en darmontsteking. Het verse blad en de wortel werd gebruikt als water- en urinedrijvend middel, bij lichamelijke zwakte, bij ongesteldheid en bij de behandeling van reumatische pijnen.

Ook werd het als tegenmiddel bij vergiftiging aangeprezen. Zo schreef Tabernaemontanus in 1588 in das Neuw Kreuterbuch:

"Wann einer von einem wütenden Hundt gebissen worden were
der nemme Engelwurtzkraut und Wurtzel unnd thue darzu Rauthen.
Zerstoss diese Stück wol unnd mach mit Honig ein Pflaster darauss
streichs auff ein Tuch unnd legs über den Schaden
das zeucht alles Gifft heraus."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl