Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Kleine Pimpernel

12.07.2014   Kleine Pimpernel

Vandaag waren we met z’n vieren in de kruidentuin en hebben alle vakken kunnen wieden. Het geeft altijd een heel voldaan gevoel als we na een ochtend hard werken de slag met het onkruid winnend kunnen afsluiten.

Met een onooglijk klein bloemetje bloeit vandaag de kleine pimpernel (Sanguisorba minor). Als je het 1 á 2 centimeter grote bloemetje van dichterbij bekijkt dan zie je hoe eigenaardig deze in elkaar zit. De plant is eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant). Het is dus niet één bloem maar een cluster van vrouwelijke en mannelijke bloemen. De bovenste bloemen zijn vrouwelijk, de onderste mannelijk. Op de foto zijn alleen nog maar de antennevormige vrouwelijke stijlen te zien. Later vormen zich in de onderste deel de bloemen met de meeldraden.

De wetenschappelijke (Latijnse) naam laat zich als volg verklaren: Sanguis betekent ‘bloed’ en Sorba komt van Sorbis en betekent ‘opnemen/absorberen’. Dit omdat de plant bekend stond om zijn bloedstelpende eigenschap. In de Middeleeuwen dronken soldaten voor de strijd een aftreksel van deze plant in de hoop dat hun wonden minder sterk zouden bloeden.

In het Duits wordt het ook wel Blutkraut genoemd. Minor komt van Minutus en betekend ‘klein’. De Nederlandse naam Pimpernel komt van het Latijnse piperinus (als van peperkorrels), naar de vorm van de vruchten. Jonge bladeren van de Pimpernel worden gebruikt in salades. De smaak doet denken aan komkommer. Bladeren worden ook vers gebruikt in soepen, kruidenboter, azijn of koude dranken.

Dodoens schreef in 1582 in zijn Crvydt-boeck over de Kleine Pimpernel:

‘Dit is een seer lieffelijck cruydt in de maeltijden, om een vrolijck hert te maken den ghenen die om vreughdes wille vergadert zijn; want het ghesicht alleen van dit cruydt kan ons soo seer verquicken, besonder in rooden wijn ghedaen, dat den wijn daer door smakelijcker wordt; ende den reuck is oock seer behaeghlijck. Pimpinelle wordt oock seer ghepresen in tijden van Peste: want met haer sap worden de quade hittighe kortsen verdreven.’

Ook de wondhelende werking van Pimpernel werd door hem beschreven:

‘Datter niet beter en is tegen de sneden oft quetsuren in de handen met een mes ghedaen, dan dese bladeren gheknauwt zijnde oft ghestooten, daer op te legghen: want daer mede alleen sullen die wonden, sonder daer iet anders toe te doen, seer haest ende volkomentlijck toeheelen.’

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl