Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Komijn, Koriander en Anijs

09.06.2012   Komijn, Koriander en Anijs

Vandaag hebben Geja, Janneke, Nathalie en ik veel gewied. Het was namelijk de afgelopen dagen zeer groeizaam weer voor, met name, het onkruid. Ook is de buxushaag inmiddels gesnoeid en heeft Janneke de kruiden, die we in het kader van de Tuin & Kunst Tiendaagse te koop aanbieden, in mooie oude kistjes gezet.
De collectie in de tuin is uitgebreid met o.a. Komijn (Cuminum cyminum), Koriander (Coriandrum sativum) en Anijs (Pimpinella Anisum).

Komijn
In Nederland is gemalen komijnzaad ook wel bekend als 'djinten' of 'djintan'. De plant komt oorspronkelijk uit West-Azië maar wordt tegenwoordig in veel landen gecultiveerd.
Komijnzaad heeft een warme, aromatische, anijsachtige smaak. Het wordt over de hele wereld gebruikt in de meest uiteenlopende gerechten. In de Middeleeuwen dacht men dat komijn er voor zorgde dat een minnaar trouw bleef. Wanneer een bruid en bruidegom tijdens de huwelijksceremonie komijn bij zich droegen zou dat leiden tot een gelukkig huwelijk.

Koriander
Koriander wordt gebruikt voor de bladeren van de korianderplant, terwijl ketoembar gebruikt wordt voor de zaadjes van dezelfde plant. Het blad heeft een frisse, intense smaak die wat weg heeft van peterselie. De zaadjes hebben juist een kruidige, aromatische smaak die lijkt op anijs en sinaasappel. Het is een eenjarige plant die een halve meter hoog wordt en in de zomer grote schermen met witte bloemen draagt. Uit deze bloemen worden de zaden gevormd die ongeveer een halve centimeter in diameter zijn.

Anijs
In de keuken kunnen verschillende delen van de anijsplant gebruikt worden. Vooral de anijszaadjes zijn in Nederland bekend. De zaden zijn (heel of gekneusd) smaakmakers in desserts, gebak, zoete en zure inmaak, curry en bitters, zoals arrak. De bladeren van anijs zijn ook goed te gebruiken in de keuken. Zo kunnen ze prima als garnering dienen van salades, soepen en groentes. De bloemen en bladeren voegt men ook wel toe aan vruchtensalades. Verder geven de stengels en wortels smaak aan zoete soepen en stoofpotten.
Van de zaden zet men anijsthee. Deze thee, getrokken uit de zaden, of zaden in gekookt voedsel bevorderen de spijsvertering en onderdrukken misselijkheid. Anijs is slijmoplossend en verzacht kriebelhoest. Het wordt dan ook vaak in hoestmiddelen toegepast. Anijs wordt gebruikt om borstvoeding te bevorderen, het heeft namelijk een zwak oestrogene werking. Verder stimuleert anijs de geslachtsdrift.
Deze anijsolie wordt toegevoegd aan parfums, tandopasta en medicijnen om de smaak van het medicijn te verminderen.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl