Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Suikerwortel

08.08.2015   Suikerwortel

Elk jaar ben ik opzoek naar een aantal nieuwe kruiden om de collectie uit te breiden. Dit jaar was dat onder andere de Suikerwortel (Sium sisarum). De plant kent vele toepassingen. De verdikte wortels werden vroeger vooral als voedingsmiddel gebruikt. Deze ‘vergeten groente’ is in Nederland een winterharde vaste plant en redelijk makkelijk te telen. Het groeit het best is vochthoudende voedzame grond, kan tot anderhalve meter hoog worden en bloeit met mooie witte bloemen.

‘Een sieraad voor de tuin’, las ik ergens op internet. Tot nu toe staat er echter in de tuin een aantal bleek groene planten die, nadat ze met moeite uit de grond kwamen, amper 30 cm hoog, met tamelijk onooglijke bloemen, zijn gaan bloeien. Ze hebben bepaald nog niet de looks die ik had verwacht. Daarbij lijkt hij met z’n witte schermbloemen verdacht veel op het onkruid Zevenblad (Aegopodium podagraria).

Suikerwortel heeft al een hele lange rijke geschiedenis, waarin het niet alleen als voedingsmiddel maar ook medicinaal werd toegepast. De wortel bevat 4 tot 8% suiker, in de vorm van sacharose, en veel vitamine C en kunnen worden gegeten zoals schorseneer. Hiervoor eerst de wortels goed schoonmaken, de vezelrijke kern van de wortel verwijderen, koken en opdienen met een klontje boter. Schijnt heel lekker te zijn. Van de geroosterde wortel werd vroeger ook wel surrogaat koffie gemaakt.

Suikerwortel werd al in de 1e eeuw na Christus door Plinius de oudere in zijn Naturalis historia beschreven. Volgens de Engelse kruidenkundige Nicholas Culpeper werkt suikerwortel zuiverend voor het lichaam door zijn urinedrijvende werking. Het bevrijd de mens van slijm en vochtophoping onder de huid. Verder zou het goed zijn voor de lever. Een totaal andere werking werd door De Duitse botanicus en arts Leonhart Fuchs aan suikerwortel toegedicht. In zijn Historia Stirpium uit 1542 schreef hij dat de zaden toegevoegd aan wijn verdriet zou tegen gaan. Ook was het, volgens hem, goed voor het hart; een gebroken hart zou kunnen helen door deze lieve, zoete groente.

In de 16e eeuw schreef de Italiaanse arts en plantkundige Matthiolus over suikerwortel (moren):

De moren gekookt zijn lieflijk te eten,
de maag nuttig, drijven de plas,
brengen lust tot spijs en tot de huwelijkse werken.
De droge zaden verpoederd en in wijn ingenomen
is goed diegenen zo de heesheid hebben en grimmen in lijf.
Het drijft de steen en de vrouwelijke bloemen.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl