Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Gomplant

Kruidentuin Actueel
07.07.2018  
Gomplant

Door het uitblijven van regen wordt de droogte overal steeds duidelijker zichtbaar. Het gras in de bermen begint te verdorren en de bladeren van sommige bomen worden geel waardoor het lijkt of de herfst alweer begonnen is. En dat terwijl de zomer nog maar amper 2 weken oud is. Gelukkig hebben we binnen de muren van het Klooster een beregeningsinstallatie die elke nacht voor een klein regenbuitje zorgt waardoor de kruidentuin er steeds prachtig bij staat.

Een plant die voor het eerst bloeiend in de tuin is te bewonderen is de Gomplant (Grindelia robusta). Grindelia komt van de naam van de degene die dit kruid ooit benoemde: David Grindel (1766-1836). In het Engels wordt het ook wel Sticky gumweed genoemd, dit is omdat er zich op de bloemknoppen een wit kleverige hars bevindt.

Standplaats De Gomplant is niet kieskeurig voor wat betreft zijn standplaats. Hoewel het oorspronkelijk de Zuidwestelijke staten van Noord-Amerika komt, waar het op droge, zanderige plaatsen groeit, kan het zich ook prima handhaven in de (normaal gesproken) Nederlandse natte omstandigheden. Vanuit Amerika is het via Europese kolonisten in de 18e eeuw in Europa terechtgekomen.

Tandproblemen In het pre-koloniale tijdperk werd de gomplant al toegepast bij problemen met de luchtwegen en werden de fijngestampte bladeren gebruikt voor de genezing van wonden en andere huidproblemen. Een afkooksel van de bladeren werd door indianen gebruikt als middel bij diarree en maagproblemen. De takjes werden gebruikt om op te kauwen; dat zou tandproblemen verhelpen, en een papje van de bladeren werd gebruikt om huidproblemen mee te behandelen. Een ander gebruik van Grindelia was het koken van de scheuten, het hars opvangen en in een kies of tand doen die pijn deed1.

Tincuur Tegenwoordig weten dat de Gomplant vrij veel antibacteriële en schimmelwerende stoffen bevat. Een tinctuur gemaakt van de verse of gedroogde bloemhoofdjes werd vroeger gebruikt bij de behandeling van hoest, astma en bronchitis. Een tincuur wordt verkregen door één deel verse bloemhoofdjes en drie delen alcohol, bijvoorbeeld jenever, wodka of brandewijn in een afsluitbare pot te doen. Na enkele weken kan de tinctuur gezeefd worden en is het gebruiksklaar.

Milzkraut Een thee van de gedroogde bloemhoofdjes en bladeren werd in de volksgeneeskunde als kalmerend, krampstillend en slijmoplossend middel voorgeschreven. Ook werd het wel toegepast bij blaasontsteking, tuberculose, aderverkalking, darmkrampen, nierontstekingen en miltaandoeningen. Vandaar dat het in het Duits ook wel Milzkraut genoemd wordt. Tegenwoordig wordt de gomplant alleen nog maar in de homeopathie en de fytotherapie gebruikt.

Nico Rookmaker

1 www.mens-en-gezondheid.infonu.nl

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl