Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Gele Kamille en Eczeem

04.08.2012   Gele Kamille en Eczeem

Vandaag waren Geja en ik met z’n tweeën. Toch hebben we alle vakken onder handen kunnen nemen en onkruidvrij gemaakt. Afhankelijk van de tijd van het jaar duiken er steeds andere soorten onkruid op die proberen ons het leven zuur te maken. Het seizoen begon met de Kleine Veldkers (zie in deze rubriek bij 17 maart). Er volgden diverse andere soorten en nu lijkt het stokje overgenomen te zijn door het Kroontjeskruid (Euphorbia helioscopa). Gelukkig is dit eenjarige onkruidje vrij gemakkelijk te verwijderen. Het behoort tot de wolfsmelkachtigen. Het dankt zijn tweede naam, helioscopa, aan het feit dat het op een heliscoop zou lijken. Dat is een apparaat waarmee je het beeld van de zon kunt projecteren. Maar hoe ziet het eruit? Museum Boerhaave in Leiden blijkt een dergelijk instrument in de collectie te koesteren. Ziet u de gelijkenis? Ik ook niet.

Kroontjeskruid)
Helioscoop (Museum Boerhaave)
Gele Kamille in de Kloosterhof van Ter Apel

De Gele Kamille (Anthemis tinctoria) staat nu volop in bloei en wordt druk bezocht door allerlei insecten. Het is een tweejarige plant en van nature zeer zeldzaam. De bloemknoppen, bloemen en uitgebloeide bloemen leveren een heldergele en olijfgroene verfstof.

Er waren twee heren uit Melick (bij Roermond) in onze Kloosterhof die mij vroegen of we ook kruiden hebben met een goede werking tegen eczeem. Ik moest ze toen het antwoord schuldig blijven, maar kan er nu wel een paar duiden. De Pijpbloem, het Knopig Helmkruid en Bitterzoet. De Pijpbloem (Aristolichia clematitis) werd al door de Egyptenaren en Grieken gewaardeerd om zijn wond helende werking. Uit recent onderzoek is gebleken dat deze plant ondermeer aristolochiazuur bevat dat de aanmaak van witte bloedlichaampjes stimuleert.

Het Knopig Helmkruid (Scrophularia nodosa) wordt voornamelijk uitwendig toegepast, maar er wordt ook wel thee van de gedroogde en versnipperde toppen van de plant voorgeschreven bij eczeem, acne, psoriasis en ontstoken lymfeklieren.

Thee van de stengels van Bitterzoet (Solanum dulcamara) werd vroeger voorgeschreven bij reuma, jicht, geelzucht, waterzucht, huidontstekingen, eczeem, vastzittend slijm, verstopte bronchiën, hoest, bronchitis en astma. De werking van Bitterzoet is vrij goed onderzocht. Het blijkt een duidelijke verlichtende werking te hebben bij jeuk door eczeem. Ook heeft het een ontstekingsremmende werking.

Nico Rookmaker

Knopig Helmkruid
Pijpbloem
Bitterzoet

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl