Homepage / Actueel / Exposities / Archief / Klooster Scriptorium

Klooster Scriptorium

locatie Subpriorkamer 3D-plattegrond
datum20.03.2006 - 09.04.2007

Tot in de 11e eeuw werden handschriften vooral in kloosters gemaakt, in het zogenaamde scriptorium (van het Latijnse scribere = schrijven). Met de opkomst van de kathedraalscholen in de 12e eeuw, en universiteiten in de 13e eeuw, verschenen er in de buurt van deze onderwijscentra ook boekateliers, waar beroepskopiisten handschriften maakten en verkochten.

Het scriptorium was een belangrijke ruimte in een klooster en het schrijven van boeken een niet onaanzienlijke bezigheid van sommige kloosterlingen. Alleen de meest vakkundige schrijvers mochten zich aan deze taak wagen. Minder ervaren kloosterlingen beperkten zich tot het aangeven van regels en bladspiegels. De creatie van miniaturen (figuratieve voorstellingen) was uiteraard voorbehouden aan de ‘kunstenaars’ binnen het convent. Handschriften werden vervaardigd op perkament. Dit werd gemaakt van huiden van jonge dieren en wel zo dun uitgevoerd dat ze eenvoudig als vellen in een boek gebruikt konden worden. Na het op maat snijden van de perkamenten bladen kon de bladspiegel worden bepaald. Met een passer werd de regelafstand aangegeven en de lijnen langs een liniaal getrokken met een griffel. Kloosterlingen schreven met een ganzenveer, die met een pennenmes steeds weer aangescherpt moest worden.

In de Subpriorkamer van Klooster Ter Apel kunt u verschillende objecten bekijken die in een scriptorium werden gebruikt. Deze kleine expositie, t/m 5 juni ingericht in het kader van de tentoonstelling Rijkdom in Eenvoud, werd mogelijk gemaakt door bruiklenen van Museum Het Valkhof in Nijmegen.

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl