Homepage / Actueel / Exposities / Archief / Glas-in-lood uit eigen collectie

Glas-in-lood uit eigen collectie

locatieSubpriorkamer 3D-plattegrond
datum20.04.2007 - 09.12.2007

Vanaf 20 april staat de subpriorkamer in het teken van de vervaardiging van glas-in-lood, een ambacht dat al eeuwenoud is en dat in de Middeleeuwen ook hier in Klooster Ter Apel werd beoefend.

Er bevond zich in het klooster een glazeniersatalier waar glas werd vervaardigd, waarvan later ook glas-in-loodvensters konden worden gemaakt. Dat procédé verliep als volgt. De glazenier maakte eerst een ontwerp volgens de aanwijzingen van zijn opdrachtgever. Voldeed de compositie aan de wensen, dan werden houten panelen geprepareerd waarop het ontwerp werd overgetekend op de ware grote van het venster. Vervolgens tekende hij de lijnen van het loodnetwerk en bepaalde de kleur van de stukken glas, die aan de hand van deze gegevens werden uitgesneden en beschilderd. Na de beschildering werd het glas in de oven geschoven en gebrand.

De gebrande stukken glas werden op de werktafel gelegd en op het houten bord met de originele werktekening in lood gezet. De aanvankelijk ongeveer 60 cm lange loodstaven waren dusdanig gegoten dat ze een H-profiel kregen. Door de ontdekking van getrokken lood in de 15e eeuw konden ook langere staven worden gemaakt. De zachte loodstrips lieten zich gemakkelijk om de onregelmatige vorm van de glasstukken buigen en werden aan elkaar gesoldeerd tot een samenhangend netwerk dat alle stukken glas omsloot. Tot slot werden de voltooide vensterpanelen met dunne metalen stangen verstevigd en op het ijzerwerk van het venster gemonteerd. Het venster was nu klaar om geplaatst te worden.

In het klooster zijn in de ramen van de kruisgang nog diverse fragmenten van de oorspronkelijke gebrandschilderde ramen te zien. Tijdens restauratiewerkzaamheden in de jaren dertig en bij de bouw van de westvleugel in 2000 zijn ook tal van gekleurde glasscherven, met en zonder schildering, gevonden.

Het aanwezige gereedschap van de glazenier werd in bruikleen gegeven door Ballast & Bonekamp, Atelier voor glastoepassing in Groningen.

Vanaf 2008 zal op de zolder in de oostvleugel van Klooster Ter Apel een reconstructie van een middeleeuws glazeniersatelier te zien zijn.

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl