Allerheiligen & Allerzielen

Feesten van de doden

Homepage / Actueel / Evenementen / Archief / Feesten van de doden

datum zaterdag 1 en zondag 2 november 2014

Allerheiligen en Allerzielen zijn Christelijke feesten. Mensen geloofden dat gedurende deze feesten doden in nachtelijke uren terugkwamen naar het leven om een nieuw lichaam uit te zoeken, zoals ook het jaar terugkwam om opnieuw te beginnen.

Funeraire cultuur in de Kanunnikenkerk In het kader van deze feesten der doden presenteert Klooster Ter Apel in samenwerking met Stout Uitvaartverzorging diverse rouwkisten en urnen in de Kanunnikenkerk. Het is een bijzondere collectie die met zorg is samengesteld.

Gedurende beide dagen is tevens uitvaartinformatie te vinden over onder meer opbaarmogelijkheden, begraven, cremeren, afscheidsrituelen, (groene) uitvaartplechtigheid, afscheidsbijeenkomst, maar ook over drukwerk. Op zondag kunt u zich eveneens laten informeren over de funeraire faciliteiten van Klooster Ter Apel als bijzondere locatie voor de uitvaartceremonie met serene rust en devote sfeer. Voorts zijn in dit gedeelte van de Kloosterkerk meerdere funeraire symbolen te ontdekken en kunt u indien wenselijk een devotiekaarsje branden.

Op de Kloosterenclave heeft u de gelegenheid tot bezichtiging van enige rouwauto’s, die worden gebruikt om een overledene te vervoeren. Dit kan zowel voor een overbrenging van een huisadres naar een uitvaartcentrum, als van het uitvaartcentrum naar de locatie van de uitvaartdienst, de begraafplaats of het crematorium.

Allerheiligen (1 november)

Een dag waarop alle overledenen worden herdacht. Om gestorven heiligen en ook het leven na de dood extra aandacht te geven. Allerheiligen wordt gevierd in nauwe samenhang met Allerzielen. De oorsprong ligt in de beginjaren van het christendom. Christenen werden vaak vervolgd en zelfs gedood omwille van hun geloof. Aanhangers van de nieuwe levensbeschouwing, het christendom, werden beschouwd als een bedreiging. Hieruit ontstond een martelarenfeest, dat in de loop der jaren geëvolueerd is tot Allerheiligen en Allerzielen zoals we die vandaag de dag vieren.

Allerzielen (2 november)

Allerzielen wordt gevierd op 2 november, de dag na Allerheiligen, waarmee deze dag nauw verbonden is. De oorsprong stamt uit de benedictijner kloostertraditie van Cluny. Allerzielen is een dag van gebed voor allen die uit dit leven zijn heengegaan en nog niet voor altijd bij de Heer zijn. Daarbij hoort ook een bezoek aan het kerkhof waar de overledenen worden herdacht. De nabestaanden maken de graven schoon en plaatsen bloemen op het graf.

Halloween (31 oktober)

Op 31 oktober, aan de vooravond aan Allerheiligen wordt All Hallows Eve | All Saints Eve gevierd. Het feest is ontstaan in Groot-Brittannië. Tegenwoordig een avondviering waarbij angstaanjagende figuren maar één doel voor ogen hebben, namelijk jou de stuipen op het lijf jagen!

(Familie)Tradities

Rond de periode van Allerheiligen en Allerzielen besteden we extra aandacht aan onze dierbare overledenen. In feite spreken we van een Dodenherdenking. Dit gebeurt door het reinigen van het graf en het leggen van bloemen en/of plaatsen van een bloemstuk, veelal bestaande uit chrysanten. Deze typische herfstbloemen worden om die reden vaak geassocieerd met de herdenking van onze doden op Allerheiligen en Allerzielen. Bij samenkomst op bijvoorbeeld het kerkhof worden kaarsen ontstoken en dierbare overledenen herdacht tijdens een moment van stilte.

In bepaalde regio's van ons land komen familieleden op Allerheiligen bijeen. Ze gaan naar het huis van ouders of grootouders om daar samen met koffie en gebak bij te praten. Zo werden er vroeger vaak wafels, pannenkoeken of beignets gebakken. Een stukje folklore dat hier en daar nog niet verdwenen is.

In veel parochies is het gebruikelijk dat als er een parochiaan uit de kerk wordt begraven er een kruisje wordt opgehangen met daarop de naam van de overledene. Op de eerstvolgende Allerzielen komt de familie van de overledene naar de mis om het kruisje in ontvangst te nemen.

  TERUG NAAR BOVEN

Foto's Kanunnikenkerk: Jos Mecklenfeld

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl