Homepage / Een bezoek / Omgeving / Fietsarrangement 'Tussen Smeerling & Klooster Ter Apel'

Fietsarrangement 'Tussen Smeerling
& Klooster Ter Apel'

Volop genieten van een prachtige fietstocht door de landstreek Westerwolde, vanaf Smeerling fietst u via Sellingen naar Klooster Ter Apel en voor de terugtocht fietst u via Bourtange en Vlagtwedde... De lengte van de totale fietsroute is 63 kilometer. Download gratis de fietsroute en kortingsvoucher (in te leveren bij Gasterij Natuurlijk Smeerling en Klooster Ter Apel)!

Fietsroute (PDF)   |   Kortingsvoucher (PDF)

Smeerling Het buurtschap Smeerling is een van de weinige bewaard gebleven essenzwermdorpen in Westerwolde. Dergelijke buurtschappen ontstonden als er in een dorp - in dit geval Onstwedde - te weinig opbrengst van de landbouwgronden was. Mensen zochten dan in de buurt een plek om zich te vestigen en nieuwe landbouwgrond in de omgeving te ontginnen. Daarvoor werden meestal zandruggen uitgezocht. Ook in Smeerling was dat het geval.

De precieze ouderdom van Smeerling in onbekend, hoogstwaarschijnlijk tiende eeuws. De oudst bewaard gebleven boerderij in het dorp stamt uit het midden van de achttiende eeuw, maar de fundamenten zijn veel ouder. De willekeurig aandoende ligging van de boerderijen, die op basis van de aard het boerenbedrijf is ontstaan, is vrijwel ongewijzigd gebleven. De verkaveling van de omliggende esgronden uit de negentiende eeuw is grotendeels nog intact.

Kenmerkend voor Smeerling zijn de houtwallen, de eiken, de ligging van de boerderijen en hun daken met oud-hollandse dakpannen en de openheid van het gebied. De erven lopen over in het openbaar gebied. Het aanliggend Metbroekbos is een restant van het oudste bosgebied van Westerwolde.

Om de hoevenzwerm en het omliggende landschap te beschermen, is Smeerling bij besluit van 11 September 1972 aangewezen als een van de eerste beschermde dorpsgezichten in Nederland (bron: Beschermd dorpsgezicht Smeerling Metbroek, uitgave 2014).

Klooster Ter Apel Op een beboste zandrug in de provincie Groningen doemt plotseling tussen de statige bomen door het middeleeuwse plattelands­klooster Anno 1465 op. Door een schenking kreeg de Orde van het Heilig Kruis het grondstuk 'Apell' in bezit met de naam 'Domus Novae Lucis /Huis van het Nieuwe Licht'. De kruisheren leidden een agrarisch bedrijf, gericht op zelfvoorziening. Zij boden pelgrims onderdak en verzorgden de zieken, hadden aandacht voor het koorgebed en pastorale taken. Zij schreven als kopiisten hun manuscripten in de Schrijfkamer.

De devote sfeer en serene rust in Kerk en Kloostervertrekken laten u de spiritualiteit van de kruisheren als het ware voelen. De inpandig gelegen Kruidentuin met circa 160 inheemse planten en kruiden, behorende tot de museale collectie, nodigen u uit tot overpeinzen. Diverse exposities als ook de Kloosterenclave met de bossen zullen uw interesse wekken.

In de vormgeving van de nieuwbouwvleugel is op passende wijze rekening gehouden met het karakter van het oorspronkelijke gebouw. Als museum voor klooster- en kerkgeschiedenis & religieuze kunst behoort Klooster Ter Apel tot de Top 100 van de Nederlandse UNESCO-monumenten.

Korting op uw bezoek Klik op de voucher om te downloaden Tegen inlevering van de hiernaast staande, uit te printen, voucher ontvangt u bij uw bezoek aan Gasterij Natuurlijk Smeerling een gratis plakje arretjescake bij een potje koffie of thee. Bij Klooster Ter Apel ontvangt u € 1,00 per persoon korting op de entreeprijs tijdens de reguliere openingstijden. Let op: Museumkaart of andere acties zijn in combinatie met het fietsarrangement niet geldig.

Nadere informatie

Wij heten u van harte welkom en hopen u als onze gasten tijdens uw reis door Westerwolde te mogen begroeten. Neem voor vragen contact op met:

Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, 9561 LH Ter Apel
0599 581370, anastasia@kloosterterapel.nl

Gasterij Natuurlijk Smeerling
Smeerling 15, 9591 TX Onstwedde
(0)599 312611, info@gasterij-natuurlijk-smeerling.nl
www.gasterij-natuurlijk-smeerling.nl

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl